ELIXBEER projekt
Sajtóközlemény
„Funkcionális biosörök fejlesztése alternatív gabonafélék felhasználásával és célorientált nemesítésével”
2023. október 1.
A Körös–Maros Biofarm Kft., az Agrártudományi Kutatóközpont és a Gabonakutató Nonprofit Kft. alkotta Elixbeer Konzorcium a GINOP-2.2.1-15 – K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések pályázati felhívásra támogatási kérelmet nyújtott be 2017-ben. A kutatás–fejlesztési elképzelések megvalósítására a konzorcium összesen 397,35 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült. A projekt összes költsége 496,29 millió forint volt. A konzorcium fő célkitűzése: hazai nemesítésű gabonafajták felhasználásával, természetes módon, javított beltartalmi értékekkel rendelkező, bio minősítésű söröket és malátaitalokat hozzanak létre.
A cél érdekében a két legnagyobb hazai mezőgazdasági kutatóintézet új nemesítési programokat indított, mely során a söripari felhasználhatóságra fókuszálva végeztek gabonanemesítést, emellett ezen szempont szerint jellemezték a magyar búza, tönke, tönköly, alakor, durum, zab, árpa, rozs, tritikálé genotípusokat. A potenciálisan használható gabonák ökológiai termesztéstechnológiáját félüzemi kísérletekben optimalizálta a konzorciumvezető cég, a gyulai székhelyű Körös-Maros Biofarm Kft. A legígéretesebb fajtajelöltek állami fajtaelismerésre kerültek bejelentésre.
A kísérletbe bevont gabonákkal kapcsolatos további vizsgálatokra a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Biomérnök és Erjedésipari Technológia Tanszékének laboratóriumaiban került sor, ahol tudományos publikációk sora készült a speciális malátákról és sörmintákról, ezen túlmenően receptúrákat fejlesztettek az új biosörök prototípusaihoz. A félüzemi kísérleti főzések és a kapcsolódó gyártástechnológiai fejlesztések a Kft. újonnan létesült gyulavári sörüzemében valósultak meg.
A közel hatéves kutatómunka eredményeképpen létrejött az Elixbeer® termékcsalád, melynek alapját a projekt során előállított öko sörárpa- búza-, valamint alternatív gabonákból készülő maláták adják. A közkedvelt bio lager mint „alapsör” mellett olyan speciális, funkcionális tulajdonságokkal rendelkező termékek kerültek kifejlesztésre és tesztelésre, mint például a tisztán gluténmentes alapanyagokból készülő hajdinasör, az alkoholmentes, a gyümölcsös ízesítésű, magas antioxidáns tartalmú sörök, valamint az ásványi anyagokban és vitaminokban rendkívül gazdag malátaitalok, mind-mind bio minőségben. Az alkoholmentes bio sörök és bio malátaitalok fogyasztása kifejezetten azok számára ajánlott, akik bármely okból nem fogyaszthatnak alkoholt (pl. várandósok, kismamák, sportolók, alkoholallergiások. stb).
A projekt különlegességét az is adja, hogy helyben megtermelt bio alapanyagok helybeli feldolgozását alapozta meg, ezáltal egy nagy hozzáadott értékű, nóvum termékcsalád jelent meg a piacon.
A termékek minőségének alátámasztásához a projekt keretében megtörtént az online bio tételtanúsító rendszer fejlesztése is, így egyszerűen nyomon követhető a teljes termékpálya a termőföldtől az asztalig.
A bio élelmiszerek előállításának növelése környezetvédelmi, élelmiszerbiztonsági és népegészségügyi szempontból is szükségszerű és fontos. A kiváló minőségű, ellenőrzött bio sörök és malátaitalok előretörése nagymértékben hozzájárulhat a hazai gasztrokultúra fejlődéséhez.
Kedvezményezettek:
Konzorciumvezető tag: Körös-Maros Biofarm Kft. (5711 Gyula, Külterület 2.)
Konzorciumi Partner: Gabonakutató Nonprofit Kft. (6726 Szeged, Alsó kikötő sor 9.)
Konzorciumi Partner: Agrártudományi Kutatóközpont (2492 Martonvásár, Brunszvik u. 2.)
Projekt megvalósításának (tényleges) kezdési időpontja: 2017.06.19
Projekt fizikai befejezésének (tényleges) időpontja: 2023.10.01.
A szerződött támogatás összege: 397 346 646 Ft
A projekt támogatásának mértéke: 80,06 %
Projektazonosító: GINOP-2.2.1-15-2017-00103
További információ kérhető:
Ráki Zsolt ügyvezető, Körös-Maros Biofarm Kft.