kutatas_fejlesztes

ALKOBEER PROJEKT – Organikus egészségvédő alakor sörfélék kifejlesztése és gyártása (2008-2014)

Az ALKOBEER projekt középpontjában az alakor búza, az abból készített alakor bio sör áll, emellett számos egyéb technológiafejlesztést is megvalósítottunk a projekt során.

Az utóbbi években előtérbe került a természetes eredetű, nagy hozzáadott értéket hordozó, teljes értékű, egészséges élelmiszerek iránti igény. A termék követhetősége a szántóföldtől a fogyasztóig ma már alapkövetelmény. Emellett a fejlett országok vásárlóinak egyre szélesebb köre tudatosan keresi az egészségvédő funkciót is magukban hordozó funkcionális élelmiszereket. Ennek megfelelően fokozatosan megjelentek az alternatív növényekből készült feldolgozott élelmiszerek, melyek számos olyan, igazoltan egészségvédő hatású, biológiailag aktív összetevőt tartalmaznak, amelyek a főbb termesztett növényeinkben csak alacsony koncentrációban fordulnak elő. Így került a figyelem középpontjába az alakor búza is, mint különleges élelmiszeripari alapanyag.

Magyarországon a projekt révén kerültek forgalomba az alakor modern fajtái, és az eltelt közel öt év alatt már elegendő nemesítési, termelési, tárolási és feldolgozási technológiai ismeretanyag is összegyűlt. Az alakor búza söripari felhasználására a projekt kezdetén még nem állt rendelkezésre sem tapasztalat, sem hazai illetve nemzetközi szakirodalmi adat. Mindemellett a konzorcium tagjainak számos előre nem látható problémát kellett megoldani ahhoz, hogy mára eljuthassunk az igen ízletes és egészséges bio alakor sör palackba töltéséig.

A bio alapanyagok és a bio sörkészítési eljárás megfelelőségét tételtanúsítvány igazolja.

Konzorciumi partnereink a projekt során :

MTA Mezőgazdasági Kutatóintézete, Martonvásárkutatas-fejlalakormagok

Budapesti Corvinus Egyetem Sör és Szeszipari Tanszék

Biokontroll Hungária Ellenőrző és Tanúsító Nonprofit Kft.

A projektről bővebb információ: www.alkobeerprojekt.hu