Bemutatkozás
Ismerjen meg bennünket. Ismerje meg tevékenységeinket és filozófiánkat.
Tovább
Biogazdálkodás
A biogazdálkodás olyan tevékenység, mely szigorú előírások keretei között, különleges ellenőrzés és minősítés mellett folyik.
Tovább
Kutatás+Fejlesztés
Tovább
Termékek
Ismerje meg az általunk forgalmazott kiváló minőségű termékek széles választékát.
Tovább
Állásajánlat
Tovább
Kapcsolat
Tovább
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • Bemutatkozás
 • Biogazdálkodás
 • Kutatás+Fejlesztés
 • Termékek
 • Állásajánlat
 • Kapcsolat
Körös-Maros Biofarm Kft.

Gyula, 2017. augusztus 14.
ELIXBEER Konzorcium
KÖRÖS-MAROS BIOFARM Kft.
MAGYAR TUDOMányos Akadémia Agrártudományi kutatóközpont
Gabonakutató nonprofit kft.
Biokontroll hungária nonprofit kft.

Sajtóközlemény         

„Funkcionális biosörök fejlesztése alternatív gabonafélék felhasználásával és célorientált nemesítésével”

A Körös–Maros Biofarm Kft., a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpontja, a Gabonakutató Nonprofit Kft. és a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. közös konzorcium keretében, a GINOP-2.2.1-15 – K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések pályázati felhívásra támogatási kérelmet nyújtott be. A közös kutatás–fejlesztési elképzeléseik megvalósítására összesen 401,75 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyertek. A projekt összes költsége 496,78 millió forint. A projekt fő célja hazai nemesítésű gabonafajták felhasználásával javított beltartalmi értékekkel rendelkező, bio minősítési sörök és malátaitalok előállítása.

A fejlett országokban a lakosság mintegy fele szív- és érrendszeri megbetegedésekben illetve azok szövődményeiben hal meg. Projektünk fő célkitűzése, hogy a sör beltartalmi értékeit természetes módon megnöveljük, mellyel hozzájárulhatunk a fenti betegségek kialakulásának csökkentéséhez.

A négyéves kutatómunka során létrehozunk egy biosör termékcsaládot alternatív gabonafélék felhasználásával. A két legnagyobb hazai gabonanemesítő intézettel együttműködve új nemesítési programokat indítunk a söripari felhasználhatóságra szelektálva, illetve söripari hasznosíthatósági szempontból jellemzünk a magyar búza, tönke, tönköly, alakor, durum, zab, sörárpa, rozs, tritikálé genotípusokat, és optimalizáljuk ökológiai termesztéstechnológiájukat félüzemi kísérletekben. A legjobb fajtajelölteket állami fajtaelismerésre jelentjük be.

Receptúrákat fejlesztünk új biosör prototípusokhoz. Gluténmentes, alkoholmentes, gyümölcsös ízesítésű, magas antioxidáns tartalmú bio söröket, valamint bio malátaitalokat állítunk elő és vizsgálunk. Utóbbiakat kifejezetten azoknak ajánljuk, akik bármely okból nem fogyaszthatnak alkoholt (pl. várandósság, szoptatás, sport, stb).  A Gyulai Kistérségben megtermelt bio alapanyagok helybeli feldolgozását alapozzuk meg, ezáltal nagy hozzáadott értékű, nóvum termékcsaláddal jelenünk meg a piacon.

Továbbfejlesztjük online tételtanúsító rendszerünket, így egyszerűen nyomon követhető lesz a termékek útja a termőföldtől az asztalig.

A bio élelmiszerek előállításának növelése környezetvédelmi, élelmiszerbiztonsági és népegészségügyi szempontból is szükségszerű. A kiváló minőségű, ellenőrzött bio sörök és malátaitalok előretörése nagymértékben hozzájárulhat a hazai gasztrokultúra fejlődéséhez és közvetve az alkoholizmus csökkenéséhez is.

Gyula

+ 36 66 460 914