Bemutatkozás
Ismerjen meg bennünket. Ismerje meg tevékenységeinket és filozófiánkat.
Biogazdálkodás
A biogazdálkodás olyan tevékenység, mely szigorú előírások keretei között, különleges ellenőrzés és minősítés mellett folyik.
Kutatás+Fejlesztés
Termékek
Ismerje meg az általunk forgalmazott kiváló minőségű termékek széles választékát.
Állásajánlat
  • Bemutatkozás
  • Biogazdálkodás
  • Kutatás+Fejlesztés
  • Termékek
  • Állásajánlat
  • Kapcsolat
Körös-Maros Biofarm Kft.

GINOP KUTATÁS-FEJLESZTÉSI PÁLYÁZATOK

FEEDNRGY – Tejelő szarvasmarhák alternatív takarmányozási rendszerének fejlesztése prémium minőségű, antioxidánsokban gazdag tehéntej előállítása érdekében

GINOP-2.1.1-15-2015-00093

ELIXBEER – Funkcionális biosörök fejlesztése alternatív gabonafélék felhasználásával és célorientált nemesítésével

GINOP-2.2.1-15-2017-00103

Gyula, 2016. október 11.

FEEDENERGY Konzorcium

Gyulai Agrár Zrt.

KÖRÖS-MAROS BIOFARM SZARVASMARHA-TENYÉSZTŐ Kft.

Feedenergy projekt Sajtóközlemény

TEJELŐ SZARVASMARHÁK ALTERNATÍV TAKARMÁNYOZÁSI RENDSZERÉNEK FEJLESZTÉSE PRÉMIUM MINŐSÉGŰ, ANTIOXIDÁNSOKBAN GAZDAG TEHÉNTEJ ELŐÁLLÍTÁSA ÉRDEKÉBEN

A Körös–Maros Biofarm Kft. és a Gyulai Agrár Zrt. közös konzorcium keretében, a GINOP-2.1.1-15 – Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása pályázati felhívásra támogatási kérelmet nyújtott be. A közös kutatás–fejlesztési elképzeléseik megvalósítására összesen 193 073 270 Ft támogatást nyertek. A projekt összes költsége 335 546 040 Ft. A projekt fő célja antioxidánsokban gazdag tehéntej előállítása.

Hazai és nemzetközi szinten egyaránt a két legnagyobb egészségügyi kihívás a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek befolyásolása. A fejlett országokban a lakosság mintegy fele szív- és érrendszeri, s mintegy egynegyede rákos megbetegedésekben illetve azok szövődményeiben hal meg.

Projektünk fő célkitűzése, hogy az egyik legfontosabb alap élelmiszerünk, a tej antioxidáns kapacitását természetes módon megnöveljük. Ennek érdekében olyan, az átlagosnál magasabb antioxidáns kapacitású szarvasmarha-takarmányozásban alkalmazható takarmány alapanyagokat, illetve takarmánykeverékeket fejlesztünk ki, melyek képesek megnövelni a nyerstej antioxidáns kapacitását. A megnövelt antioxidáns-kapacitású tej hozzájárulhat a fenti betegségek kialakulásának csökkentéséhez.

A projekt során különböző kalászos és pillangós növényfajták, valamint kukoricahibridek felhasználásával tervezünk takarmánykeverékeket előállítani, valamint másodlagos célként alternatív gyomszabályozási módszereket fejlesztünk ki köztesvetések alkalmazásával.

A kísérletek bio-, és konvencionális gazdálkodásban is végrehajtásra kerülnek, ezért volt fontos, hogy a térség két nagy mezőgazdasági üzeme ilyen módon fogjon össze a közös kutatási célok elérése érdekében.

A projekt várt eredményeként kiemelkedő antioxidáns, és megfelelő fehérje- illetve energiatartalmú kalászos-pillangós növénytársulásokon alapuló takarmánykeverékek jöhetnek létre, melyek hozzájárulnak a tejelő szarvasmarhák minőségi takarmányozásához. Ezen felül a tervezett növénytársulások csökkent kézi munkát és/vagy herbicid-használatot igénylő növényvédelmét kívánjuk kidolgozni a projekt másodlagos elvárt eredményeként.

Gyula, 2018. szeptember 6.

ELIXBEER Konzorcium

KÖRÖS-MAROS BIOFARM Kft.

MAGYAR TUDOMányos Akadémia Agrártudományi kutatóközpont

Gabonakutató nonprofit kft.

ELIXBEER projekt Sajtóközlemény

„FUNKCIONÁLIS BIOSÖRÖK FEJLESZTÉSE ALTERNATÍV GABONAFÉLÉK FELHASZNÁLÁSÁVAL ÉS CÉLORIENTÁLT NEMESÍTÉSÉVEL”

A Körös–Maros Biofarm Kft., a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpontja és a Gabonakutató Nonprofit Kft. közös konzorcium keretében, a GINOP-2.2.1-15 – K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések” pályázati felhívásra támogatási kérelmet nyújtott be. A közös kutatás–fejlesztési elképzeléseik megvalósítására összesen 400 396 460 Ft támogatást nyertek. A projekt összes költsége 496 783 557 Ft. A projekt fő célja hazai nemesítésű gabonafajták felhasználásával javított beltartalmi értékekkel rendelkező, bio minősítési sörök és malátaitalok előállítása.

A fejlett országokban a lakosság mintegy fele szív- és érrendszeri megbetegedésekben illetve azok szövődményeiben hal meg. Projektünk fő célkitűzése, hogy a sör beltartalmi értékeit természetes módon megnöveljük, mellyel hozzájárulhatunk a fenti betegségek kialakulásának csökkentéséhez.

A négyéves kutatómunka során létrehozunk egy biosör termékcsaládot alternatív gabonafélék felhasználásával. A két legnagyobb hazai gabonanemesítő intézettel együttműködve új nemesítési programokat indítunk a söripari felhasználhatóságra szelektálva, illetve söripari hasznosíthatósági szempontból jellemzünk a magyar búza, tönke, tönköly, alakor, durum, zab, sörárpa, rozs, tritikálé genotípusokat, és optimalizáljuk ökológiai termesztéstechnológiájukat félüzemi kísérletekben. A legjobb fajtajelölteket állami fajtaelismerésre jelentjük be.

Receptúrákat fejlesztünk új biosör prototípusokhoz. Gluténmentes, alkoholmentes, gyümölcsös ízesítésű, magas antioxidáns tartalmú bio söröket, valamint bio malátaitalokat állítunk elő és vizsgálunk. Utóbbiakat kifejezetten azoknak ajánljuk, akik bármely okból nem fogyaszthatnak alkoholt (pl. várandósság, szoptatás, sport, stb).  A Gyulai Kistérségben megtermelt bio alapanyagok helybeli feldolgozását alapozzuk meg, ezáltal nagy hozzáadott értékű, nóvum termékcsaláddal jelenünk meg a piacon.

Továbbfejlesztjük online tételtanúsító rendszerünket, így egyszerűen nyomon követhető lesz a termékek útja a termőföldtől az asztalig.

A bio élelmiszerek előállításának növelése környezetvédelmi, élelmiszerbiztonsági és népegészségügyi szempontból is szükségszerű. A kiváló minőségű, ellenőrzött bio sörök és malátaitalok előretörése nagymértékben hozzájárulhat a hazai gasztrokultúra fejlődéséhez és közvetve az alkoholizmus csökkenéséhez is.

Gyula

+ 36 66 460 914